Skapa bra innehåll - hildegun - Jonatan

Tips för att skapa bra innehåll

Sociala medier blir ett alltmer populärt sätt att kommunicera och dela information. Privatpersoner, företag, ideella organisationer och nästan alla andra organisationer du kan tänka dig använder det. Därför blir det alltmer viktigt att skapa bra innehåll. Men vad är då bra innehåll och hur skapar man det? Det kommer du få hjälp med i denna artikel där vi ger dig 5 tips för att skapa bra innehåll!

 

Underhållande

Vi använder i huvudsak våra sociala medier för att underhålla oss eller göra research. Det är med andra ord ingen som vill se reklam i sitt flöde utan innehållet bör vara värdeskapande på något sätt.

Ett bra sätt att skapa värde som dessutom ofta ger ett bra engagemang är underhållning. Det är dessutom ett väldigt brett begrepp och innehåller inte enbart de kategorier som vanligen knyts till ordet. Många tänker på komedi eller någon annan sorts humor, men underhållning kan vara så mycket mer! Framförallt handlar det om att du vill underhålla just DIN publik och skapa värde för dem.

Det är kanske inte så lätt att veta exakt vad detta innebär till en början. Därför är det viktigt att du dels vågar testa nya sätt att skapa innehåll men också att du analyserar resultaten.

 

Personligt och ärligt

“Människor följer människor”

Det är faktiskt så! Människor följer människor – Inte företag. Därför har många stora företag färre följare på sina företagssidor än vad deras VD eller Grundare har på deras personliga profil. Microsoft till exempel har just nu 16,2M följare medans Bill Gates har 35,2M.

Det samma gäller även för dig! Dina följare följer dig för att du är du. Därför är det viktigt att du vågar dela med dig av dina erfarenheter och åsikter. Det kan för all del vara väldigt givande för dina följare att läsa ett inlägg där du ger tips om något i din nisch. Däremot skapar det ännu mer värde om du dessutom knyter detta till dina egna erfarenheter eller delar din åsikt om ämnet.

Ärlighet är en annan tungt vägande del i hur dina inlägg uppfattas av dina följare. När du skriver om ett ämne som du har ett genuint intresse av så återspeglas det i innehållet du skapar i form av engagemang. Detta är svårt att fejka och risken är stor att dina följare märker om du inte har ett genuint intresse för det du skriver om. Dessutom är det jobbigare för dig själv i längden att skapa innehåll som du inte är intresserad av.

 

Utmana

Ett bra sätt att skapa engagemang är att utmana dina följare. Detta kan du så klart göra på väldigt måna olika sätt. Några av de mer uppenbara är att utmana dem till någon form av handling som ger ett positivt resultat för dem. Ett exempel på detta är Fannys och Jonatans utmaning #vågavideo där de engagerade sina följare genom att utmana dem till att våga skapa rörligt innehåll. Utmaningen måste däremot inte vara en handling. Du kan utmana dina följare genom att dela ett inlägg som berör ett ämne som i sig är utmanande. Vaccin eller inte vaccin är ett exempel på ett sådant ämne.

Om du väljer att utmana med ett ämne som skapar debatt så gäller det dock att du tänker efter en gång extra före. Risken finns att du skadar din relation till dina följare om du väljer att vara allt för kontroversiell.

 

Inte reklam

Var helt ärligt mot dig själv nu… Om du får upp reklam i ditt flöde, tittar du eller skrollar du vidare? Vi vet att majoriteten skrollar och det är precis därför det i regel inte fungerar att bara dela med sig av reklam i ditt flöde.

“Vad är “reklam” då?”

Det är när du skriver direkt om dina tjänster som du utför eller delar dina produkter som du säljer. Det är absolut relevant att skapa den typen av innehåll ibland, men det bör inte vara allt du delar med dig av.

“Vad kan jag göra istället då?”

Dela med dig av vad du GÖR istället. Nej, inte dina tjänster… Visa vad som händer bakom kulisserna! Kanske klipper du ihop en kort video som visar hur en dag ser ut för dig, eller visar du upp en bild på din arbetsplats och skriver om hur det är att jobba där? Det viktiga är att du hela tiden tänker “vad får mina följare ut av detta?” då ökar dina möjligheter att skapa bra innehåll.

 

Utbilda

Du vill visa vad du kan, säja in dina produkter och berätta om dina tjänster men samtidigt så vet du att du inte bör göra reklaminlägg – så vad ska du göra?

UTBILDA så klart!

Det finns inget bättre sätt att visa för din målgrupp att du är mästare på det du jobbar med. Faktum är att du inte ens behöver lära ut något som direkt har med ditt yrke att göra, så länge det är relaterbart till vad du arbetar med. Exempelvis balansen mellan arbete och fritid som går att relatera till oavsett vilket yrke man har.

“Men om jag lär ut allt, vem ska då köpa mina tjänster”

Det är nu det blir intressant! Många tror att det måste vara bättre att undanhålla viss information eller kunskap och sälja den i form av tjänster. Det är säkert en modell som fungerar till viss del, men för att utnyttja sociala medier till fullo så är total transparens och öppenhet en bättre väg att gå.

När du delar med dig av allt så skapar du genuinitet och du bygger upp dig själv som expert på ditt område. Även om inte alla som tar del av ditt innehåll kommer köpa av dig (faktum är att majoriteten inte kommer göra det) så kommer de ändå att hjälpa dig!

Ca. 95% av dem som tar del av dina inlägg kommer antingen bara att gå vidare eller att själva lära sig av informationen du delat. “Men då tappar jag ju en affär” tänker du då – Nej det gör du inte. Eftersom dessa personer inte hade köpt av dig oavsett hur du hade agerat. Däremot så har du nu möjligheten att bli experten som de förlitar sig på och konvertera dem till att bli ambassadörer för dig.

Det är dina ambassadörer som hjälper dig att få spridning på inläggen. Dessutom kan de rekommendera dig för andra som kanske vill köpa dina tjänster. Det är nämligen just vad de resterande 5% vill. Ditt jobb är alltså att skapa så stort engagemang hos dina ambassadörer så att de kan sprida ditt innehåll till dem som köper!

 

Summering

För att skapa riktigt bra innehåll i dina olika kanaler behöver du tänka ur dina följares perspektiv när du skapar. Ingen vill ha ett flöde som är fyllt av reklam, utan vi vill bli underhållna och lära oss nya saker. Glöm bara inte bort att dina följare följer dig för att du är du!

Tips för det perfekta LinkedIn-Inlägget.

Följ oss på LinkedIn för fler tips!

Fler tips

video som skapar engagemang - hildegun

Video som skapar engagemang

Du har hört det förut “skapa engagemang”, “hook”, “cta” och en massa andra spännande uttryck. Vi

vägen till ett möte hildegun

Vägen till ett möte

Många tror att vägen till ett möte är kort och enkel.  “Vadå, det är väl bara

Fyll i din e-postadress nedan så får du ta del av vår 30 min föreläsning om vad du ska tänka på för att lyckas med LinkedIn.

Du kan avprenumerera när som helst. Din adress kommer inte att delas med andra.