Äntligen är du igång med att skapa video till dina sociala kanaler! Visst känns det fantastiskt? Men nu står du inför helt nya utmaningar när du vill börja få ditt innehåll att bli så som du har tänkt dig. Denna artikel kommer hjälpa dig med grunderna i appen CapCut och ge dig en grundkurs i redigering för nybörjare!
Innehåll
Vi kommer gå igenom alla delar som du behöver kunna för att redigera dina videor. Självklart finns det mycket mer att lära, men se detta som ett första steg mot att bli en mästare på redigering! Vi kommer gå igenom hela flödet i den ordning som vi oftast arbetar med våra videor. Tanken är att du ska kunna följa denna artikel steg för steg när du lär dig redigering för nybörjare:
- Format
- Klippning
- Övergångar
- Effekter
- Textning
- Ljud
Format
Första steget är så klart att du importerar det material som du vill redigera. Därefter kommer CapCut automatiskt att välja ett format som är anpassat efter innehållet. Det är dock inte alltid det formatet som du är ute efter så börja därför alltid med att välja format. Detta gör du genom att trycka på denna symbolen:
Därefter väljer du det format som du vill ha.
Enklast är såklart att filma i det tilltänkta formatet, men ibland vill vi skapa innehåll som går att anpassa till flera olika kanaler. Se klippen nedan som exempel. Det första är originalet och kan i det formatet användas för exempelvis youtube, LinkedIn eller ett nyhetsbrev. Andra klippet är samma video, fast klippt och redigerad för att passa på TikTok.
Oredigerad Video:
Redigerad för TikTok:
@hildegun_ab KLART DU KAN! #marknadsföring #vågavideo #video #hildegunab #tiktoksverige ♬ Motivation ( 60 sec ) – Eliosmusic
Klippning
När du ska klippa och trimma dina videor i CapCut gör du detta enklast genom att dela klippen. Därefter raderar du de delarna som du inte vill ha kvar.
När du ska finputsa kan du enkelt ta tag i den änden av klippet som ska justeras och dra den tills du är nöjd.
Det finns många knep och tekniker när det gäller hur en video ska klippas. Dessutom skiljer sig tekniken mycket mellan plattformarna! Därför rekommenderar vi helt enkelt att du testar dig fram och hittar ett sätt som du själv känner dig nöjd med. På så vis skapar du även din egen stil.
Övergångar
Mellan varje klipp finner du denna symbol:
Genom att klicka på den så kommer du till menyn för övergångar. Här kan det vara värt att ha i åtanke att olika övergångar gör olika mycket anspråk på videon. Därför kan videon ibland behöva anpassas så att det du säger inte försvinner in i en övergång.
När en övergång tar en del av bägge klippen och låter dem glida in i varandra visar CapCut det genom att brytningen mellan klippen blir diagonal istället för lodrät. Du kan alltid anpassa hur lång en övergång ska vara genom att klicka in dig på den, oavsett om den tar av videon eller är en egen animation.
Effekter
Videoeffekter används väldigt sällan på LinkedIn, men förekommer desto mer på Reels och TikTok. Dessa hittar du under knappen effekter som ser ut så här:
Du väljer enkelt var du vill lägga till din effekt genom att spola videon till där du vill att den ska börja. Därefter putsar du effekten så att den matchar den tid du vill ha den.
Att lägga till effekter och arbeta med dem skulle kräva en hel artikel för sig! Därför kommer vi att gå vidare till nästa steg.
Textning
Att texta en video görs väldigt olika beroende på ändamålet. Eftersom denna artikel handlar om redigering för nybörjare kommer vi fokusera endast på undertexter.
Du skapar textrutor i CapCut genom att klicka på symbolen för text:
Därefter kan du anpassa allt från storlek, färg, typsnitt och placering på skärmen till att lägga till animeringar. Enbart kreativiteten sätter dina gränser. För att skapa en undertext så som vi har i våra videor i nyhetsbrevet “Kära LinkedIn” gör du såhär:
- Välj ett typsnitt som du gillar
- Klicka på “style” och välj vit färg på texten
- Klicka därefter på “Canvas” – välj svart och sänk ned opacity tills du känner dig nöjd.
- Skriv texten, anpassa storleken och flytta ner den längst ned på skärmen.
Nästa textruta du startar kommer automatiskt att ha samma inställningar som den föregående, därför går det ganska fort när du har gjort alla inställningarna.
Ljud
När videon börjar bli klar kanske du vill lägga ett musikspår i bakgrunden? Detta gör du mycket enkelt genom att klicka på noten:
Därefter kan du välja mellan CapCuts egna bibliotek av royaltyfria ljud, sparade royaltyfria ljud från ditt länkade TikTok-konto, exporterade ljud från videoklipp på din enhet eller egna ljud som du har sparade på enheten.
När du importerat ett ljud kan du precis som med videon klippa och trimma det. Klickar du på det får du dessutom upp flera andra valmöjligheter så som volym, tona ut/in och mycket mer.
Summering
Lycka till med ditt redigerande i framtiden! Denna artikel skrapar bara på ytan av vad CapCut kan göra, det är en otroligt kraftfull app som dessutom är helt gratis. Vill du lära dig mer om CapCut eller ha hjälp med redigering av dina videor får du gärna kontakta Jonatan.
För mer tips om LinkedIn, Följ oss!