Hildegun - Utbilda, Utmana och Underhåll. försäljning

Försäljning – Därför säljer du inte på LinkedIn

Har du varit aktiv på plattformen men får helt enkelt inte igång din försäljning? Här är de vanligaste misstagen som användare gör och hur du ska göra för att undvika dem!

 

Du fokuserar bara på dig och ditt erbjudande

Let’s face it…

Det är ingen som vill läsa reklam dagarna till ända. Det är dags landa i att det är precis det ditt innehåll uppfattas som om du bara lyfter dig själv och det du erbjuder för dina kunder.

Ändra ditt fokus och testa en helt ny infallsvinkel. Utmana dig själv och tänk “what’s in it for me” fast ur kundens perspektiv. Skapa innehåll som ger något av värde till den som läser det. Du kan till exempel ge tips på hur man löser problem som du vet att dina kunder har, utmana dem eller skapa innehåll som underhåller dem.

Tre U för värdefullt innehåll:Hildegun - Utbilda, Utmana och Underhåll.

 

Utbilda

Utmana

Underhåll

Du taggar utan att ha haft en dialog

Du vet säkert att det är fördelaktigt att tagga in personer i dina inlägg. Det är ett utmärkt sätt att ge dig själv extra spridning samtidigt som det kan dra igång dialogen i kommentarsfältet åt dig. Det är dock minst lika viktigt att du taggar rätt person(er).

Tillbaka till “what’s in if for me” ur deras perspektiv. Det ska finnas en anledning för dem att vilja kommentera. Är det kanske ett ämne som personen är expert på? Något ni diskuterat som personen skulle dra nytta av att läsa? Det viktigaste är att de känner att det är värdefullt för dem att läsa och kommentera ditt inlägg, annars känns det enbart som spam.

Se också till att skapa goda förutsättningar genom att bjuda in till dialog i samband med att du taggar. Du kan till exempel be om deras åsikt om ämnet du skrivit om eller be dem komma med tips om du skriver om ett ämne där de är experter. 

Du följer inte upp köpsignaler

“Men jag får inga DM”

Nej, det kanske du inte får… men du har profilbesökare, kommentarer, gilla markeringar etc… 

All interaktion med ditt konto bör du se som en potentiell köpsignal. Följ upp dessa, sök kontakten, börja bygga relationen och förtroendet. Tänk bara på att du inte är ute efter snabba avslut utan du spelar det långsiktiga spelet nu. Först förtroende, sedan försäljning!

Var öppen i den första kontakten med den potentiella kunden för att öppna upp för en dialog som går att leda vidare. Har du exempelvis gjort ett inlägg om en föreläsning som du gjort om cirkulär ekonomi så kan ett första meddelande låta såhär:

“Hej, <kundens namn>!

Jag såg att du gillade mitt inlägg om min föreläsning. Vad kul att du uppskattade det! Vad tror du, kan alla företag anpassa sig till ett cirkulärt tänk eller finns det undantag?

Hälsningar, <ditt namn>”

Du missar väl inte årets största möjlighet för att utöka ditt nätverk?

Du svarar för långsamt på kommentarer

Såhär ligger det till… lägg inte ut inlägg när du inte har tid att vara aktiv och svara på kommentarer efteråt. Ja, det finns tider på dygnet som rent teoretiskt sett skulle kunna ge större engagemang på dina inlägg. Det kommer dock inte att spela någon roll om du inte har tid att vara aktiv mot dem som tagit sig tid att engagera sig i det som du lagt ut.

Du kan hitta många appar som hjälper dig att schemalägga och automatisera dina inlägg. Det är smidigt och ett bra sätt att effektivisera och förenkla på många sätt. Se bara till att ha ett larm eller en notis när inläggen läggs ut så att du kan gå in och svara på kommentarer. “Set and forget” fungerar inte och är arrogant mot dem som engagerar sig i ditt inlägg.

Du skickar samma “personliga” meddelande till alla

Jag är unik och jag vill känna mig unik i dina ögon. Läs på om den du tänkt ta kontakt med INNAN du tar kontakt med dem. Du vill bygga en långsiktig relation och framförallt vill du inte att de ska uppfatta dig som “säljig”.

Tänk själv efter på de kontaktförfrågningar som du har fått. Visst kan du i många fall redan när du får förfrågan avgöra om personen är ute efter något från dig? 

Ha inte bråttom, det har du inte tid med. Pressar du dig fram så tappar du en potentiell lead, går miste om potentiell försäljning och all tid du lagt varit förgäves.

Du ställer ledande frågor direkt i personligt meddelande

Det går inte att säga detta tillräckligt många gånger. Du kommer inte att få sälja om du börjar med att försöka sälja.

Ingen går igång på kalla försäljningsförsök i det första personliga meddelandet, eller? Vi gör i alla fall inte det! Bygg en relation, bygg ett förtroende och sedan kan du överväga att börja bjuda in till möte. 

Exempel på hur du INTE inleder en relation:

 

Hej <kunden>, hoppas det är ok att jag söker dig här.

Jag heter <ditt namn> och jobbar för <ditt företag>, vi är ett bolag som utvecklar och producerar <produkter>. Men vi rengör även igensatta <andra produkter>. 

Är det dig jag ska prata med gällande ett eventuellt samarbete framåt?

MvH

<Ditt namn> – <ditt företag>

 

Om du inte har sådan ofantlig tur att kunden aktivt letar efter din produkt eller tjänst just nu så kommer du nästan garanterat inte att sälja med detta meddelandet. Lägg istället den tiden på att göra research om personen som du vill kontakta, om bolaget hen jobbar för och vilka pain-points som de verkar ha. Ta sedan en personlig kontakt HELT UTAN FOKUS PÅ FÖRSÄLJNING och bygg relationen under en tid framöver. Din tid kommer att betala sig i med ökade försäljningen!

Du utgår från att du vet min pain

Ja, vi tipsade precis om att hitta potentiella pain-points. Du ska dock inte agera som om du känner till dessa, för du kan ha helt fel! Skapa dialog, var lyhörd, ställ öppna frågor som inte är ledande och låt kunden berätta för dig vad de vill ha så att du senare kan erbjuda dem det!

Men hur ska jag kunna sälja utan att prata försäljning?

Testa! Vi tror att resultatet kommer att förvåna dig. Det kommer dock en punkt förr eller senare där det är relevant att lyfta det du erbjuder, men du behöver ta dig tiden att jobba dig fram dit.

Lycka till!

Vill du lära dig mer om försäljning på LinkedIn? Följ Hildegun på LinkedIn!

Fler tips

video som skapar engagemang - hildegun

Video som skapar engagemang

Du har hört det förut “skapa engagemang”, “hook”, “cta” och en massa andra spännande uttryck. Vi

vägen till ett möte hildegun

Vägen till ett möte

Många tror att vägen till ett möte är kort och enkel.  “Vadå, det är väl bara

Fyll i din e-postadress nedan så får du ta del av vår 30 min föreläsning om vad du ska tänka på för att lyckas med LinkedIn.

Du kan avprenumerera när som helst. Din adress kommer inte att delas med andra.