Bli en mästare på video

Allt fler plattformar rör sig mot att lyfta fram det rörliga innehållet. Därför är det hög tid för dig att bli en mästare på video så att du kan hänga med på trenden!

 

Överkomma rädslan

För många av oss är skapande av video starkt förknippat med en stor rädsla. Vi är rädda för vad folk ska tycka om oss, om vi verkligen har något värdefullt att säga och vem som överhuvudtaget ska vilja lyssna på oss…

För att du ska kunna bli en mästare på video så behöver du hitta sätt att ta dig förbi dessa rädslor, övervinna dem och så småningom bli en förebild för hur andra kan göra det samma!

Men hur??

Här följer några enkla tips för att komma till punkten där du delar din första video:

  • Prata med dig själv i en spegel. Då vänjer du dig vid hur du ser ut när du pratar.
  • Filma dig själv när du pratar och titta på det, många gånger! Du behöver bli van vid hur du låter och ser ut.
  • Titta på videor med andra som är ensamma på bild för att inspireras av hur du kan göra.

Sen är det bara att köra!

 

Första videon

Det är viktigare att du gör din första video än hur bra resultatet blir. Nu har du tagit det första och absolut jobbigaste steget. Vad som nu är viktigt för att du ska fortsätta utvecklas är att du vågar titta på dina egna videor för att se vad du kan förändra och förbättra. Var ljuset lite svagt, hade du kanske en konstig vinkel eller hör man inte riktigt vad du säger? Analysera, förbättra och repetera!

 

Få till ljuset

Utan att investera i studio-belysning så finns det egentligen bara två RIKTIGT bra sätt att få ett bra ljus i din video. Antingen så går du och ställer dig vid ett fönster, eller så går du helt enkelt ut!

Väljer du det senare så ska du i den mån det är möjligt undvika direkt solljus. Du eftersträvar att vara så skuggfri som möjligt i ansiktet och solen är så stark så det blir väldigt markerade skuggor. Därför är skuggan ett bättre alternativ.

Testa att vända dig åt olika håll för att se i vilken vinkel din kamera bäst fångar ljuset från ditt ansikte. Men glöm inte att vara medveten om vad du har bakom dig så att du inte filmar något olämpligt!

 

Vinklar

Du kan välja att arbeta med detta på olika sätt. Antingen skapar du en helt statisk video, där kameran exempelvis står i ett stativ på en och samma plats. Eller så kan du arbeta med statisk kamera fast du flyttar den mellan tagningarna för att skapa mer liv i din video.

Om du filmar handhållet så kan en variation av vinklar även hjälpa dig att minska hur mycket man upplever skakningarna.

Här finns det mycket utrymme för kreativitet och det är helt ok att bryta mot alla regler om hur långt bort eller hur mycket av dig som ska synas i bilden. Det är du som bestämmer och skapar din egen stil.

Texta dina videor

I dagens samhälle och framförallt på LinkedIn så är det väldigt många som tittar på videor utan ljud. Därför är inte texten längre till för enbart dem med svag hörsel, utan för att göra din video mer tillgänglig.

Flera plattformar idag kan dessutom läsa av text från din video och kan därmed lättare visa den för rätt publik.

För att bli en mästare på video behöver du alltså texta den, här är tips på hur du kan göra det gratis:

  • Clips (endast IOS) – helt automatiskt
  • Subera (Android och IOS) – helt automatiskt
  • CapCut (Android och IOS) – Manuellt på Svenska men helt automatiskt på engelska. Denna appen ger dig även obegränsat med möjligheter för att redigera texten.

Vilket som passar dig bäst är helt beroende av vilken typ av video som du skapar. Är det korta videor som du skapar i farten så är automatisk textning bekvämt.

När videon blir lite längre däremot så blir resultatet ofta bättre om du textar manuellt. Det finns dessutom mycket mer möjlighet att anpassa texten så att den passar bättre till videon när du exempelvis använder CapCut.

 

Lär dig tala till kameran

Vårt sista tips för att du ska bli en mästare på video är att tala till kameran, inte till skärmen! Det är mycket lättare för den som ska titta på videon att ta till sig dig och ditt budskap om de upplever att du tittar dem i ögonen. Tittar du på skärmen (där ditt ansikte är) så blir det som att du tittar dem i bröstet.

Ja, det är väldigt svårt att motstå frestelsen att titta på sig själv. Det ligger något mänskligt i att vilja göra det. Ett tips för att underlätta när du ska vänja dig är att sätta en post-it på skärmen där ditt ansikte är. Då kan du ju helt enkelt inte titta på sig själv!

Summering

Börja med att överkomma rädslan för att filma och därefter är det bara att skapa. Ju mer du filmar, desto tryggare kommer du bli och det kommer att synas i kvalitén på ditt innehåll!

 

Vill du lära dig ännu mer om att skapa innehåll? Kontakta oss för konsultation.

 

För fler tips, följ oss på LinkedIn.

 

Fler tips

video som skapar engagemang - hildegun

Video som skapar engagemang

Du har hört det förut “skapa engagemang”, “hook”, “cta” och en massa andra spännande uttryck. Vi

vägen till ett möte hildegun

Vägen till ett möte

Många tror att vägen till ett möte är kort och enkel.  “Vadå, det är väl bara

Fyll i din e-postadress nedan så får du ta del av vår 30 min föreläsning om vad du ska tänka på för att lyckas med LinkedIn.

Du kan avprenumerera när som helst. Din adress kommer inte att delas med andra.